büyük buhran nedir

Büyük Buhran, 1929'dan 1939'a kadar süren, sanayileşmiş dünya tarihindeki en kötü idareli kriz olarak kabul edilir.

Dünya genelinde devasa bir durgunluk meydana getiren kriz New York Wall Street sokaklarında büyük kaygı yarattı. Milyonlarca yatırımcının piyasadan silinmesine sebep olan Büyük Buhran Ekim 1929'daki borsa çöküşünden daha sonra başladı. Devamındaki birkaç sene içinde, tüketici harcamaları ve yatırımlar düştü, başarısız şirketler işçilerini işten çıkarmalarıyla sınai üretim ve istihdamda keskin düşüşler yaşanmasına sebep oldular.

Tarihler 1933 yılını gösterdiğinde Büyük Buhran'ın etkilerini en birçok hissettirdiği dönem yaşanıyordu. Bu çağda yekün 15 milyon Amerika vatandaşı işsizdi. Ülkedeki bankaların hemen hemen yarısı başarısız oldu.

1920'li yılları boyunca ABD ekonomisi hızla büyüdü ve ülkenin yekün serveti 1920-1929 yılları arasında iki katının üzerine çıktı. Bu döneme ise tarih kitaplarında "Kükreyen Yirmili " ismi verildi.

ABD Merkez Bankası, milyoner meslek dünyasının önde gelen isimlerinden bankalardaki tasarruflarını topladı. 1929 yılına gelindiğinde ise borsa müthiş bir genişleme kaydetti. Bu süreçte üretim zaten düşmüş ve işsizlik artmış, pay senedi fiyatları gerçek değerlerinden fazla daha yüksek olarak kaydedilmişti. Ek olarak, o zamanki ücretler düşüktü, tüketici borcu çoğalıyordu, ziraat endüstrisi kuraklık ve azalan gıda fiyatları itibariyle zorlanıyordu ve bankaların tasfiye edilemeyecek birçok miktarda kocaman borcu vardı.

Amerikan ekonomisi, 1929 yazında hafif bir durgunluğa girdi; tüketici harcamaları yavaşladı ve satılmayan mallar birikmeye başladı, bu da fabrika üretimini yavaşlattı. Bununla birlikte, pay senedi fiyatları artmaya devam etti ve o yılın sonbaharında, gelecekteki kazançlarla haklı çıkamayan stratosferik seviyelere ulaştı.

Kaynak: https://bilgim.net/buyuk-buhran

Yorumlar

Popüler Yayınlar